Voetbalmanie

Voetbalmanie

Het staat buiten kijf dat het erg spannend is voor ons landje op voetbalgebied. Een grote vraag blijft tot nu toe onbeantwoord. Is van Gaal de coach die, met de middelen die hij heeft, onze Nederlandse uitblinkers tot de hoogste toppen van dit uit de kluit gewassen toernooi brengen Delen we de boom doormidden of blijven we aan de achtste tak hangen en krijgt de anti-VanGaal zijn zin in de onnodige discussies over onze bondscoaches die de kanalen van de sociale media vullen? Bla die bla.

Ik zit in een café tijdens de tweede wedstrijd van Oranje. Achter een legertje in het oranje gekleurde hockeywijven en hun bijpassende vriendjes heb ik plaats genomen op een kruk. Ik heb mijn kleding niet aangepast aan de grillen van deze oranjemanie. Een donkere pantalon en een sweater met capuchon en donkere schoenen. Net voor de wedstrijd begint worden de laatste mobiele gesprekken gevoerd en de laatste whatsappjes de wereld ingeworpen. “We zijn bij Harry’s café. Kom nou hierheen. Je hebt de WK uitnodiging toch wel gezien? Maarten komt ook. Ja, die leuke. Kom nou, deze kant op, we zijn met zeventien. Hoewel de dames langs me heen lopen, zien ze me niet. Ik kijk naar lange geschoren benen en soms een wit slipje dat net onderuit het door een biermerk gesponsorde rokje uit komt. Er wordt door de meiden meer gedronken dan door de aanwezige heren. De dames zorgen voor een wat bronstige omgeving. De jongens zijn wat tammer en meer berekenend. Wat zal Oranje doen? Tegen wie wordt de volgende wedstrijd gespeeld als Oranje wint en hoe gaat het de ploegen in de andere pools? Met hun verwende dikke hoofden schreeuwen ze elkaar uitslagen, verwachtingen en strategieën toe met oprechte passie. Ze hebben er zin in.

De gematigde, zonder de overdreven oranje uitdossing van het menselijk lichaam, wordt weggekeken en beschouwd als tegenstander en indringer van het oranje geheel. Deze dissidenten, die op de oppervlakte willen blijven, maar toch dicht bij het geweld willen zijn, zitten met zweterige handen over hun broek te strijken. Ze knabbelen wat aan hun nagels en hun hartslag neemt toe net voordat de wedstrijd begint. In het hoofd gebeuren zó veel dingen tegelijk.

Samen kijken ze naar de wedstrijd. De fanatici, de eredivisie volgers, de meiden en diegenen die het gelul over voetbal verafschuwen. Het eerste doelpunt valt. De manie komt nu echt tot zijn recht.

Advertisements

About Kamal Bergman

Ik ben een Nederlandse schrijver en ik schrijf columns, blogs en korte verhalen. Ik woon en werk in Amsterdam. Naast schrijven ben ik muzikant in de band The Sound Press en werk ik in het sociaal domein. Op dit moment werk ik aan een nieuw boek over twee totaal verschillende homoseksuele jongens, die gevangen zitten in oude tradities, geloofsovertuigingen, familiaire omstandigheden en een maatschappij die mensen uitsluit en tegenover...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s