Ja, wie ben je eigenlijk?

Ja, wie ben je eigenlijk?

Je bent een leerling op de kleuterschool in een elitaire wijk. Je doet het meer dan gemiddeld goed. Je bent een uitmuntende leerling op de middelbare school. Je neukt er in je studentenleven fier op los zonder het concept liefde te kennen. Je maakt je universitaire opleiding cum laude af en doet er voor de gein nog een studie naast. Je begint in een multinational op N6 en werkt je binnen de kortste keren, al dan niet geholpen door vaders oude carrière, op naar N3. Je trouwt een prachtige vrouw die tevens je vriendin is. Je hebt uren en zelfs dagen met haar op een matras het leven besproken. Je verhuist van je middelgrote huisje naar een riant pand ergens midden in een stad dat bruist van ondernemen. Je wordt CFO van een multinational die nog lang niet uitgegroeid is. Je denkt de hele tijd aan kostenreductie en handige manieren om geld weg te sluizen op een manier die net binnen de kaders van de wet vallen. Je bent steengoed en je wordt daarmee ook rijker. Je verdient meer en meer. Je verhuist nog een keer. Je koopt een villa in Barcelona en een loft in New York. Je moet voor je werk naar Beijing, Moskou en andere metropolen. Je hebt alles en meer dan alles.

Je ging los in de studententijd en je ontmoette mensen van allerlei pluimage. Je begreep dat zij niet zomaar rijkdom aangereikt kregen, maar eerst door een muur van acceptatie en tolerantie moesten fietsen.

Je werd een hoek ingedrukt en gedraaid. Je had filosofische gesprekken met je vader, maar die eindigden altijd weer op het belangrijkste adagium van de familie. Je blijft hoog! Je vond de keuze van de familie toen al beroerd. Je wist dat er een moment kwam om daarmee te breken.

Je ligt in bed met je hand op de dij van je vrouw. Je kriebelt over haar dij en soms raak je haar kont. Je merkt dat ze wakker wordt en dan hoor je: “Wie ben jij ook al weer?”

Je dient je ontslag in en gaat terug naar je geboorteplaats. Je neemt een flat op drie hoog achter. Je loopt voor de eerste keer naar buiten en mengt je op het plein tussen basketballende jongeren en alleenstaande jonge moeders en raddraaiers. Je spreekt met de eerste die je ziet en vraagt: Wie ben jij?

Advertisements

About Kamal Bergman

Ik ben een Nederlandse schrijver en ik schrijf columns, blogs en korte verhalen. Ik woon en werk in Amsterdam. Naast schrijven ben ik muzikant in de band The Sound Press en werk ik in het sociaal domein. Op dit moment werk ik aan een nieuw boek over twee totaal verschillende homoseksuele jongens, die gevangen zitten in oude tradities, geloofsovertuigingen, familiaire omstandigheden en een maatschappij die mensen uitsluit en tegenover...
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s