Parels (Nuon)

De maatschappij is Nuon en Nuon is de maatschappij!

Mensen, mensen en nog eens mensen: in kunst, muziek, boeken, de liefde en op het werk. Binnen Nuon zijn onze collega’s en hun verhalen zo verschillend dat je ons gerust divers mag noemen.

Wat weten we eigenlijk van onze collega’s? Wat doen ze in hun vrije tijd? Ik merk dat er bij Nuon veel talent rondloopt van diverse pluimage. Over deze diversiteit wil ik het even hebben!

Het hoger management van Vattenfall (het moederbedrijf van Nuon) heeft een diversiteitsprogramma ontwikkeld. Daarin staat beschreven wat wij willen uitdragen. Onze klanten – die in Zweden, Duitsland of Nederland wonen en werken – zijn ons beginpunt. Zij zijn meer divers dan ooit. Dit betekent dat hoe diverser wij zijn, hoe meer we onze klant begrijpen. Iedereen in het bedrijf wordt gevraagd hierover mee te denken. Hoe dichten we het gat tussen mannelijke en vrouwelijke collega’s? Hoe kijken we naar ons aannamebeleid? Eén van de belangrijkste punten op dit gebied wordt aangehaald door onze CEO Magnus Hall:

“By practising Diversity & Inclusion we honour individuals, we inspire cooperation, creativity and innovation and we satisfy our customers’ needs. Together we make the difference.”

Het programma komt precies op tijd. Binnen Vattenfall/Nuon zijn door collega’s meerdere netwerken opgericht onder de noemer Diversity. Dit is zichtbaar geworden in Zweden, Duitsland en nu ook hier. In bescheiden mate bestonden er in Nederland al een aantal netwerken, maar nooit onder de noemer Diversiteit. Het aantal deelnemers groeit en er komen steeds meer initiatieven van de grond vanuit de medewerkers zelf, denk aan netwerken voor vrouwen, LGBT en jongeren. Er komen dus vanuit twee kanten van het bedrijf initiatieven. Daarnaast moeten we niet vergeten dat de Nuon foundation, Step to Work, Prokkeldag en andere initiatieven ervoor zorgen dat onze voeten diep in de Nederlandse samenleving staan.

Doen wij met dit diversiteitsprogramma mee aan een modegril? Voelen wij dit echt? Zijn we op de manier aan het veranderen zoals de maatschappij aan het veranderen is? Staan wij midden in die samenleving of is dit alleen een papieren exercitie?

Laten we dat onder de loep nemen. Het woord “honour” uit het citaat van CEO Magnus Hall is de meest stuwende kracht. Ik vertaal dit voor het gemak maar even in: eren, waarderen, respecteren. Wordt iedereen geëerd en behandeld zoals we behandeld en geëerd willen worden? Vast niet overal en altijd in voldoende mate. Dat hoeft ook niet! Als de intentie er maar wel is. Dat we ons bewust zijn van collega’s en anderen om ons heen. Dat we zien welke parels er allemaal binnen dit bedrijf werken en hen kansen geven. Dat we naar hun verhalen en ideeën luisteren, zoals we ook naar onze klanten luisteren.

Kortom: we zijn op de goede weg. We doen bijvoorbeeld mee aan de Gay Pride! Dat was een aantal jaren geleden ondenkbaar. Het gaat natuurlijk veel verder dan dat. Ik haal nog maar eens het handboek diversity aan:

Create a culture where people feel valued and able to contribute regardless of gender identity, sexual orientation, education, age, cultural heritage, ethnicity, experience, family status, beliefs, religion and perspectives.

De maatschappij is Nuon en Nuon is de maatschappij! We zijn op de goede weg.

Advertisements

About Kamal Bergman

Ik ben een Nederlandse schrijver en ik schrijf columns, blogs en korte verhalen. Ik woon en werk in Amsterdam. Naast schrijven ben ik muzikant in de band The Sound Press en werk ik in het sociaal domein. Op dit moment werk ik aan een nieuw boek over twee totaal verschillende homoseksuele jongens, die gevangen zitten in oude tradities, geloofsovertuigingen, familiaire omstandigheden en een maatschappij die mensen uitsluit en tegenover...
This entry was posted in Column, Werkgerelateerd and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s